cz en
Úprkova 2, 695 01 Hodonín | tel. +420 518 351 051 | úterý - pátek: 9.00 - 17.00 hod, sobota - neděle: 13.00 - 17.00 hod, pondělí: zavřeno

Miroslav, Ludmila a Jan Kováříkovi

09.září 2022 - 06.listopad 2022


 

 

9. září až 6. listopadu 2022

 

Již několik generací rodiny Kováříkových z Ratíškovic je spojeno s výtvarnou tvorbou - lidovou, užitou a uměleckou. Současná výstava v hodonínské galerii představuje tvorbu manželů Kováříkových a jejich syna Jana.

 

Miroslav Kovářík (*1951) se věnuje převážně drobné plastice, medaili a plaketě a v posledních letech také grafice. Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti obor výtvarné zpracování keramiky a porcelánu. Poté studoval v sochařský obor u prof. Kavána a prof. Malejovského na VŠUP v Praze. Řadu let pracoval ve svobodném povolání a věnoval se volné tvorbě i zakázkám, od poloviny 90. let začal předávat své zkušenosti výtvarnému dorostu jako vedoucí oboru výtvarného zpracování keramiky na Střední průmyslové a umělecké škole v Hodoníně.

Jeho doménou je vedle komorní plastiky, kterou si odlévá většinou sám technikou lití na ztracený vosk, zejména tvorba medailí a plaket. S jeho jménem se můžeme setkat na řadě domácích i zahraničních přehlídek a byl v roce 1988 jedním ze zakládajících členů a dlouholetým organizátorem Mezinárodního sochařského sympozia lité medaile, plakety a drobné plastiky v Uherském Hradišti.

Jeho tvůrčí rozpětí je široké, náměty čerpá z živé i neživé přírody, často reaguje na společenská témata a to s humorem až sarkasmem jemu vlastním. V jeho dílech často můžeme nalézt ukrytý příběh, který nám autor podává svým specifickým expresivním výtvarným jazykem.

 

Ludmila Kováříková (*1953) již dlouhá léta patří ke špičce našich keramiků. Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti obor výtvarné zpracování keramiky a porcelánu u Stanislava Mikuláštíka. Zpočátku se věnovala zejména tvorbě užité keramiky, od 90. let však u ní můžeme sledovat poměrně rychlý přechod k větším realizacím „sochařského“ charakteru a svobodnějšímu rozvinutí vlastní tvořivosti v dílech, v nichž se uplatňoval její přirozený naturel. Ludmila Kováříková je umělkyní s vyhraněným lidským i uměleckým názorem, s pozitivním a pokorným vztahem k hlíně jako k živé matérii. Důsledně využívá její neomezené možnosti, rozmanité technologické postupy, barevnost a strukturu glazování a neustále rozvíjí další a další možnosti svého vyjádření, přičemž stále věrně preferuje jednoduchý čistý tvar a linii. Její díla jsou robustní, vyzařují klid a rozvahu, zároveň je v nich i něco křehkého a ze své materiální podstaty zranitelného. Často pracuje s přímým plamenem, díky němuž dociluje u svých objektů neopakovatelných kovových efektů povrchu.

 

Jan Kovářík (*1980) vytváří abstraktní objekty, které často připomínají přírodniny a organickou hmotu. Je stejně jako jeho rodiče absolventem Střední uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti. Poté studoval v sochařském ateliéru prof. Jindřicha Zeithamla a v intermediálním ateliéru prof. Milana Knížáka na Akademii výtvarných umění v Praze. Při své tvorbě využívá různé druhy moderních akrylátů, které mu umožňují vytvářet abstraktní tvary, jejichž základem je však inspirace bohatstvím přírodních struktur. Svá díla často pokresluje tisíci malými tečkami nebo čárkami, čímž přidává monochromním plastikám další podstatnou vrstvu, aby tak dosáhl co nejdokonalejší iluze vibrujícího (živého) povrchu. Řada jeho plastik může fungovat flexibilně - ležící na zemi nebo visící na zdi jako reliéf. 

 

Všichni tři autoři již našli své místo na současné výtvarné scéně o čemž svědčí řada uskutečněných výstav, samostatných i společných, účast na sympoziích, realizace ve veřejném prostoru i zastoupení ve veřejných a soukromých sbírkách.

 

kurátorka výstavy PhDr. Ilona Tunklová

 


 

Fotografie z vernisáže:

 


Vstup do galerie
Vstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerie

 


 

Komentovaná prohlídka výstavou

Proběhla 30. září v 18:00 za účasti všech tří autorů, včetně křestu katalogu k výstavě a součástí byla ochutnávka vína z Vinařství sv. Barbory z Ratíškovic (www.vinobarbora.cz).

 


 

Na video z deinstalace se můžete podívat zde.