cz en
Úprkova 2, 695 01 Hodonín | tel. +420 518 351 051 | úterý - pátek: 9.00 - 17.00 hod, sobota - neděle: 13.00 - 17.00 hod, pondělí: zavřeno

Liška Bystrouška

02.červen 2021 - 29.srpen 2021

Vendula Chalánková

 


 

výstava začíná 2. června

 

Vendula Chalánková (1981), výrazná konceptuální umělkyně, absolventka Fakulty výtvarných umění v Brně ateliéru enviromentu U Vladimíra Merty a Mariana Pally se ve své tvorbě věnuje také ilustraci pro děti. 

Současná výstava v grafickém kabinetu hodonínské galerie představuje ilustrace do knihy Liška Bystrouška. Jde o autorčinu zatím nejrozsáhlejší knižní realizaci.

Na knize pracovala průběžně celý minulý rok, obsahuje 26 celostránkových a 7 dvojstranných obrazů a vyšla v nakladatelství Host. Podle slov Venduly Chalánkové je téma lišky osudové.

Liška Bystrouška navazuje na práci o Leoši Janáčkovi a zároveň i na práci Zpívejte s námi (dvě knihy a televizní seriál s lidovými písněmi v podání dětského Kühnova sboru), kde byla liška hlavní hrdinka a zároveň také na Vyšívané pohádky, kde už lišku také ztvárnila. 

Liška Bystrouška je zásadní dílo brněnského literáta Rudolfa Těsnohlídka. Mylně bývá považováno za knihu pro děti, avšak její text je natolik komplexní, že si jej bezezbytku vychutnají především dospělí čtenáři. Popisuje mezilidské vztahy, neřesti, krajový kolorit, mluví se v ní místním nářečím a leitmotivem je touha po svobodě. Tento živý mix zaujal už Leoše Janáčka, který podle knihy složil operu Příhody lišky Bystroušky.

Nyní je Bystrouška zpět v moderní grafice, audio verzi Arnošta Goldflama a s oblíbenými postavičkami vystavující Venduly Chalánkové.

Výtvarnice opět pracovala s vystřihovaným barevným papírem. Není bez zajímavosti, že pro nové ilustrace autorka použila také originální vzorované papíry s folklorními motivy, které před dvěma lety navrhovala přímo pro hodonínskou galerii. Nechala si také vytisknout vlastní papíry z nafocených přírodnin z lesů kolem Bílovic nad Svitavou, kde se děj Lišky Bystroušky odehrával..

V nakladatelství Host i v galerii věříme, že si „nová" Bystrouška najde mnoho vnímavých a věrných čtenářů a že se potvrdí její status geniálního díla, které ani po sto letech nestárne a k tomu přispěje i naše výstava.

 

Kurátorka výstavy Mgr. Romana Košutková

 

Výstava potrvá do 29. srpna 2021.

 

Fotografie z výstavy:


Vstup do galerie
Vstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerie

 

Video z výstavy: