cz en
Úprkova 2, 695 01 Hodonín | tel. +420 518 351 051 | úterý - pátek: 9.00 - 17.00 hod, sobota - neděle: 13.00 - 17.00 hod, pondělí: zavřeno

Jubilanti SVUM

16.listopad 2022 - 15.leden 2023


16. 11. 2022 – 15. 1. 2023

 

V letošním roce dal k dispozici spolek Sdružení výtvarných umělců moravských výstavní termín v hodonínské galerii svým členům, kteří se dožívají nebo se v nedávné době dožili životního jubilea. Místo pravidelné členské výstavy tak návštěvníci mohou zhlédnout početnější kolekce prací, kterými se představují Milan Bruchter,  Jaroslava Garšicová, František Květoň, Jana Ondrušová–Wünschová, Oldřich Štěpánek. K vidění jsou rozmanitá díla od maleb, ilustrací, až po plastiky a fotografie. Každý autor má svůj styl tvorby, inspiraci ovšem často nacházejí v přírodě. Některé autory navíc spojuje pestrá barevnost. SVUM sahá svou historií až do roku 1907, kdy bylo původní sdružení založeno a patří tak mezi nejstarší umělecké spolky u nás. 

 

Výstava byla zahájena vernisáží ve středu 16. listopadu 2022 v 18.30 a potrvá do 15. ledna 2023. Úvodní slovo na vernisáži pronesl ředitel galerie Mgr. Josef Fantura, k výstavě promluvil pan PhDr. Karel Křivánek, v rámci hudebního programu vystoupil Funky Selection Band ZUŠ Hodonín pod vedením Viktora Martinkoviče.

 

Fotografie z vernisáže:


Vstup do galerie
Vstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerie

 

Fotografie z komentované prohlídky, která proběhla 11. ledna 2023:


Vstup do galerie
Vstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerie

 

Více o vystavujících autorech:

 

Milan Bruchter

 

V 80.–90. letech se věnoval tvorbě aktů, fotomontáží a portrétů. V posledních letech se intenzivně věnuje fotografování krajiny a konceptuální tvorbě. Profesionálně začal fotit v roce 1986 jako fotograf Okresního kulturního střediska v Břeclavi, od roku 1991 pracuje jako samostatný fotograf na volné noze. Autorsky se podílel na 15 ti obrazových publikacích, spolupracoval s různými časopisy i regionálním tiskem.

 

Jaroslava Garšicová

 

Základním zdrojem její inspirace je krajina ve svém makro a mikrokosmu, jemně stylizovaná a viděná pod osobitým úhlem. V kompozičním prostoru čtverce či obdélníku často nalézáme výsek krajiny pojednaný v osobité barevnosti. V prostoru obrazu jsou zakomponovány útržky jejího světa, plochy luk, proudy řek, potoků, portréty květin a plodů. Její obrazy jsou zastoupeny v soukromých sbírkách v ČR i v zahraničí, nejdále na Novém Zélandu.

 

František Květoň

 

Na počátku své výtvarné dráhy maloval expresivní figurální kompozice, okrajově pak zátiší. Koncem sedmdesátých let začal objevovat krajinu, kouzlo její mnohotvárnosti a monumentalitu. Postupně se dostal až k dnešnímu osobitému stylu, pro který je charakteristická výrazná barevnost. Svými obrazy vyjadřuje vnitřní pocity i nálady. Jeho práce jsou zastoupeny v soukromých sbírkách nejen doma, ale i v celé řadě zemí Evropy a v zámoří.

 

Jana Ondrušová-Wünschová

 

Nejbližší jí je technika litografie, zpočátku křídová, později tzv. škrábaná litografie, postup používaný u nás jen zřídka. Věnuje se malbě, grafice a často především tvorbě ex libris. Pracovala jako propagační výtvarnice, později i jako arteterapeutka a vyučující. Osmdesátá léta znamenala pro autorku období úspěšné, mezi sběrateli oblíbené, grafické tvorby. S nástupem nového tisíciletí přišlo další plodné období s četnými ilustracemi knižních prací.

 

Oldřich Štěpánek

 

Zabývá se malbou a plastikou. K jejich tvorbě využívá různé materiály, často pracuje s kovem, především s mosazí a železem. Pro svou tvorbu nachází inspiraci jak v krajině a jejích detailech, tak ve figuře i portrétu. Oblíbil si kombinované techniky a plastické prvky v obrazech. Jeho práce jsou zastoupeny v mnoha sbírkách v ČR i v zahraničí, například v Poysdorfu, Trenčíně, Brně, Uherském Hradišti nebo v Novém městě na Moravě.

 

Více informací o SVUM najdete na stránkách www.svum.info.