cz en
Úprkova 2, 695 01 Hodonín | tel. +420 518 351 051 | úterý - pátek: 9.00 - 17.00 hod, sobota - neděle: 13.00 - 17.00 hod, pondělí: zavřeno

Opera Voda a vzduch

Ensemble Damian

2. září 2012 v 17.00

 



Vstup do galerie
Vstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerieVstup do galerie

 

Vstupné 150,- Kč (pro členy KPG 100,-)

Předprodej od 28. srpna

 

Zajímavá osobnost autora Jakuba Obrovského, jeho deníky a vlastnoručně psaný životopis, stejně tak jako jeho umělecká tvorba, inspirovaly mladého hudebního skladatele Tomáše Hanzlíka z Olomouce k napsání opery. Opera nese název podle skici ke stejnojmennému obrazu Jakuba Obrovského "Voda a vzduch", znázorňujícímu ženu a muže na lodici naplněné ovocem, v pozadí na břehu pobíhá bílý kůň. Tento obraz se stal impulsem, jak říká sám autor: "ke sledu badatelských zážitků, které mne postupně vedly k celé řadě zajímavých lidí, v jejichž majetcích jsou Obrovského díla výtvarná i literární. Jsem vzděláním muzikolog se specializací na české baroko. Dvacet let vytahují z archivů zapomenutou hudbu 200 – 300 let starou a tady najednou stejně zapomenuté leží dílo staré pár desítek let. Už delší dobu jsem chtěl psát operu s výtvarným námětem, dlouho jsem myslel na J. Preislera, ale nakonec to bude J. Obrovský. Ač se může zdát Obrovského dílo na první pohled povrchní, při hlubším soustředěném pozorování se vyjeví pravý opak."

 

Opera bude uvedena ve světové premiéře v poslední den trvání výstavy v hodonínské galerii. Tomáš Hanzlík je uměleckým vedoucím souboru Ensemble Damian, který působí při Katedře hudební výchovy Univerzity Palackého v Olomouci a který tuto operu nastudoval. Soubor se věnuje scénickému provádění barokních i soudobých kantát, oratorií a oper. Jejich cílem není suchá historická rekonstrukce, ale živý a současný tvar, který je dobře srozumitelný širokému spektru diváků. Opera bude mít mozaikovitou formu, bez kontinuálního děje, bude se skládat z jednotlivých obrazů ze života umělce. Obsazení bude komorní: vypravěč, čtyři zpěváci, klavír a barokní pozitiv.

 

Akce se uskuteční v neděli 2. září 2012 v 17.00 hodin v prostorách Galerie výtvarného umění v Hodoníně, Úprkova 2. Vstupenka na operu zároveň umožňuje bezplatný vstup a prohlídku výstavy v době od 16.00–17.00 hodin před konáním hudební produkce. Předprodej vstupenek v pokladně galerie bude zahájen 28. srpna 2012 během otevírací doby galerie.