cz en
Úprkova 2, 695 01 Hodonín | tel. +420 518 351 051 | úterý - pátek: 9.00 - 17.00 hod, sobota - neděle: 13.00 - 17.00 hod, pondělí: zavřeno
Architektura a umění Velké Moravy

Architektura a umění Velké Moravy

přednáška profesora Miloslava Pojsla z Olomoucké univerzity


Při příležitosti svého letošního výročí připravila Galerie výtvarného umění v Hodoníně pro širokou kulturní veřejnost přednášku profesora Miloslava Pojsla z Olomoucké univerzity s tématem Architektura a umění Velké Moravy.

 

Přednáška se uskutečnila 14. prosince.

 

Prof. PhDr. Miloslav Pojsl působí od r. 1990 na CMTF UP, jako vedoucí katedry církevních dějin. Ve svých přednáškách sděluje studentům poznatky z oblasti církevních dějin a křesťanského umění. Ve své vědeckobadatelské činnosti se zaměřuje na české dějiny, církevní dějiny, zejména český středověk, křesťanské umění a památkovou péči. Zvláštní pozornost věnuje lokalitám Velehrad a Olomouc a problematice velkomoravské a cyrilometodějské tradice. Spolupracuje s MK ČR a Státním ústavem památkové péče v Praze.

 

Před přednáškou bude veřejnosti představena nová publikace vydaná hodonínskou galerií mapující 50 let její existence jako samostatné instituce. V almanachu čtenáři objeví vzpomínky galerijních ředitelů, široký výčet galerijních akcí i mnoho barevných reprodukcí výtvarných děl ze sbírek GVU v Hodoníně a také jejich tvůrců.