cz en
Úprkova 2, 695 01 Hodonín | tel. +420 518 351 051 | úterý - pátek: 9.00 - 17.00 hod, sobota - neděle: 13.00 - 17.00 hod, pondělí: zavřeno

Jak jsme s Jožou žili



cílová skupina: ZŠ

RVP – umění a kultura

předměty: výtvarná výchova, obecný společenský základ

 

Program Jak jsme s Jožou žili ukazuje a zdůrazňuje na příkladu našeho významného malíře – Joži Uprky význam regionu, ve kterém žijeme , Slovácko. Má posílit příslušnost i věrnost k tomuto kraji a učit lásce k domovu. Vztah či až určitá „posedlost“ Joži Uprka vlastním krajem a lidmi v něm se v dnešní době ukazuje čím dál vzácnější a při výchově mladé generace jsou tyto hodnoty důležité a inspirativní.

Ve snaze využít v edukaci požadavek hands-on a interakci jsme ve spolupráci se současnými výtvarnicemi (ilustrátorkou a výtvarnicí Vendulou Chalánkovou a grafičkou Veronikou Kopečkovou) vytvořili obsáhlejší pracovní listy, které zahrnují 6 tematických okruhů: JÍZDA KRÁLŮ, ÚVOD (KŘEST), SVATBA, JARMARK, PRÁCE, POUŤ. Témata rozvíjejí náměty známých Uprkových obrazů – Jízda králů, Úvodnice z Velké, Tarmak, Mariánská píseň nebo Pouť u Sv. Antonínka…). Pracovní listy obsahují údaje z historie, historické fotografie, reprodukce obrazů a úkoly vedoucí k hlubšímu a pečlivějšímu vnímání vystavených děl ve stálé expozici. Pracovní listy je možné využít během návštěv školních tříd, a zároveň jsou samoobslužné, aby mohly být využívány během samostatných návštěv rodin s dětmi.

 

Projekt byl realzován s finanční podporou Ministerstva kultury ČR. Děkujeme!