cz en
Úprkova 2, 695 01 Hodonín | tel. +420 518 351 051 | úterý - pátek: 9.00 - 17.00 hod, sobota - neděle: 13.00 - 17.00 hod, pondělí: zavřeno

Vladimír Groš

Cesta z Majoliky do Kameniny a zase zpět

 

26. 9. 2024 – 5. 1. 2025

 


 

Mnohovrstevnatý svět keramika Vladimíra Groše již půl století obohacuje kulturní život na Slovácku. Jeho satirická majoliková tvorba vytváří úsměv na tváři několika generacím Veselanů a krajanů nejen v širším regionu. K této části jeho tvorby lze připojit tvorbu tzv. nonsensů – tedy objektů vytvořených téměř vždy z nalezených předmětů, jejichž spojením vzniká satirický objekt.

 

Vrátíme-li se ke Grošově majolice, můžeme v jeho tvorbě nacházet vícero inspiračních zdrojů. Kromě již zmíněné satiry jsou to témata motoristická – auta, motorky nebo samotné obnažené motory. Další oblastí jsou díla reagující na všemožná říkadla a tradiční mudrosloví, jiná vznikají myšlenkovým rozvíjením slovních hříček nebo parafrází na literární či každodenní události.

 

Stejně velkou částí Grošova díla jsou objekty z kameniny, u kterých využívá výhod výpalu dřevem, při kterém vzniká tzv. samoglazování. Tedy vytvoření sklovité vrstvy na povrchu keramiky vlivem ulpívání chemických sloučenin obsažených v dřevěném dýmu. Keramické vázy a hlavy často dále přebrušuje a nechává vyniknout samotnou barvu keramické hmoty. Povrch nakonec ještě probarvuje běžnými barevnými pigmenty (například pastelkami), které zůstávají ve své prosté pronikavosti.

 

Vedle své výtvarné tvorby a dlouholeté pedagogické činnosti na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti (mezi jeho absolventy patří např. Maxim Velčovský či Daniel Piršč) je Vladimír Groš mimo jiné místním historikem, autorem knih mapujících méně známá období regionu s příběhy pozoruhodných osobností nebo organizátorem happeningů na Veselsku.

 

Narodil se v roce 1946 v Uherském Hradišti.
Žije a tvoří v Milokošti (část Veselí nad Moravou).

 

Umístění: pravé dvousálí

Kurátoři: Jan Buchta, Ilona Tunklová

 

Komentovaná prohlídka výstavy s autorem: středa 13. 11. 2024 v 17.00

 


Vstup do galerie
Vstup do galerieVstup do galerieVstup do galerie